KwadrantGroep
REFERENTIECASE
KwadrantGroep“Onze infrastructuur is klaar voor verdere innovatie”.
Toekomstbestendige IT-infrastructuur voor KwadrantGroep
Binnen zorginstellingen worden schaarse mensenhanden steeds vaker ondersteund door technologische oplossingen. KwadrantGroep realiseerde samen met Felton een flexibele, kostenefficiënte en toekomstbestendige IT-infrastructuur als basis voor innovatie. “Al die nieuwe mogelijkheden helpen ons nu en in de toekomst de juiste dingen te doen in minder tijd”, zegt Ronald Leemeijer van de Friese ouderenzorginstelling.
KwadrantGroep biedt met zo’n 6.000 medewerkers onder diverse bedrijfsnamen een totaalpakket aan ouderenzorg, zoals woonlocaties, dagopvang en thuiszorg. Naast de 25 zorgtehuizen zijn er zo’n 75 kleinere kantoortjes en steunpunten in de wijken. Die versnippering van locaties over Friesland zorgt voor de nodige uitdagingen op IT-gebied.
“Uiteindelijk moeten alle vestigingen wel met elkaar worden verbonden”, zegt Service Owner Ronald Leemeijer. “Dat deden we tot voor kort op basis van Citrix, via een IP-VPN-netwerkverbinding gekoppeld aan systemen en toepassingen in het centrale datacenter.” Hoewel er op zich weinig mis is met deze infrastructuur, past die volgens hem steeds minder bij de manier waarop moderne IT-landschappen zijn georganiseerd.
Online werkplek
Leemeijer: “Net als de Microsoft 365-omgeving kunnen steeds meer applicaties in de zorg als een service (SaaS) vanuit de cloud worden afgenomen. Denk aan het cliëntendossier, personeelszaken en kwaliteitsborging. Omdat het datacenter voor die toepassingen strikt genomen niet langer nodig is, komt een volledige online werkplek binnen handbereik: Microsoft 365, al dan niet aangevuld met ‘widgets’ voor specifieke toepassingen.”
Binnen KwadrantGroep is deze ambitie besproken met Felton. “Als uitkomst van een gezamenlijke architectuursessie is toen de vertaling gemaakt naar een oplossing op basis van een software-defined wide erea network (SD WAN). In de praktijk is Citrix daarmee nog niet uitgefaseerd, omdat sommige zorgtoepassingen nog steeds via ons eigen datacenter ontsloten worden.” Een gecombineerde oplossing dus.
Als Service Owner is Ronald Leemeijer een opdrachtgevende en regievoerende servicemanager – verantwoordelijk voor de afspraken met leveranciers, de aansturing van projecten en innovaties. “Het gaat bij dat laatste met name om de vraag hoe we zaken in de toekomst beter kunnen doen of inrichten, belangrijk in een krappe arbeidsmarkt.”
Daarnaast vallen puur technische componenten zoals netwerken, servers en printers onder zijn hoede. KwadrantGroep heeft 24 eigen IT’ers in dienst, aangevuld met een externe projectleider en de ondersteuning vanuit Felton voor de infrastructuur.
Proof of Concept
“Een andere uitdaging is het CuraTec-systeem, dat we ook wel de 112 van de zorg noemen: een systeem waarbij onder andere verpleegkundigen kunnen worden opgeroepen.” De bekende noodknop bij het bed wordt steeds vaker uitgebreid met val- en dwaaldetectie met op basis van hals- en polszenders. “Dat systeem werkte met de zogeheten E-line en een backup via het normale internet.”
Die E-line is niet alleen kostbaar maar heeft ook technische nadelen in termen van systeemprestaties (met name bij schakelen tussen verbindingen) en qua lokale beschikbaarheid. “Tijdens de architectuursessie met Felton hebben we dit eveneens vertaald naar de SD WAN-oplossing. In een proof of concept hebben we gelijk ook internettelefonie meegenomen.”
In 2020 is KwadrantGroep gestart met het overzetten van alle honderd locaties. Leemeijer: “Felton ontzorgt ons met de installatie van de firewalls. Ik hoef de medewerkers van de kantoortjes alleen maar te vragen om ze binnen te laten en zij doen de rest. Daarnaast doet ze het onderhoud van de infrastructuur. We draaien in principe op het netwerk van Vodafone, maar bij problemen schakelt de SD-WAN oplossing automatisch over op de backup-verbinding. Tijdens onderhoud laten we Felton de boel soms uit voorzorg omzetten naar de backup-coaxverbinding van Ziggo.”
Businesscase
Uiteindelijk bespaart KwadrantGroep per locatie honderden euro’s of meer op kosten voor de E-line in combinatie met de oude securityoplossing. “Los van de mogelijkheden was de businesscase dus snel gemaakt.” Naast voordelen op het gebied van kosten en techniek biedt dit alles nog een ander voordeel. “We kunnen ons als KwadrantGroep beter richten op de kerntaken: het zo goed mogelijk kunnen leveren van ouderenzorg.”
Daarbij speelt zoals gezegd de uitdaging dat er simpelweg te weinig mensen beschikbaar zijn. “Technologie kan helpen om toch alle taken te kunnen verrichten. Dankzij het zorgoproepsysteem van CuraTec kunnen we 60 appartementen met één persoon in plaats van meerdere medewerkers aan. Innovatieve technologie helpt ons niet aan handjes, wel laat ons wel slimmer werken.”
Een volgende uitdaging is dat steeds meer bewoners in de zorgcentra hun eigen tv- en internetabonnementen inbrengen. “Mensen willen internet, wifi, streamingdiensten, maar ook hun smart-tv’s en gameconsoles kunnen aansluiten. Hoe zorg je ervoor dat straks 60 kamers zonder probleem gebruik maken van hun eigen oplossingen? Dat is voor de toekomst wel een vraagstuk.”
Het stopt dus niet met de huidige innovatieslag. “Ook toekomstige initiatieven moeten passen op de onderliggende infrastructuur. Al die nieuwe mogelijkheden, waar ook het bestuur van KwadrantGroep hoog op wil inzetten, helpen ons om nu en in de toekomst de juiste dingen te doen in minder tijd.”