Wat zijn de voordelen van endpoint security?
De endpoint vormt nog steeds een van de zwakste schakels. De endpoint is vaak de werkplek of een mobiel device en vormt vaak nog dé bron van veel cybersecurity incidenten en is daarmee het startpunt van veel problemen. Genoeg reden om de cyberbeveiliging van de werkplek eens serieus aan te pakken.
Endpoint security kan hier de juiste oplossing voor bieden en ervoor zorgen dat interne en externe gebruikers geen zwakke schakels meer vormen. Op deze pagina leest u waarom endpoint security belangrijk is, hoe het werkt en hoe het zich verhoudt tegenover traditionele antivirus oplossingen.
Waarom is endpoint security belangrijk?
Data is tegenwoordig het meest kostbare bezit van bedrijven. Het verliezen van deze data, of de toegang daartoe, kan grote financiële gevolgen hebben. Daarbij krijgen bedrijven te maken met steeds meer (soorten) endpoints: laptops, tablets, mobiele apparaten, printers, servers, etc.
Dit maakt de bedrijfsbeveiliging steeds lastiger en ingewikkelder. Zeker nu men steeds meer op afstand gaat werken en gebruik maakt van eigen (mobiele) devices om hun werkzaamheden uit te voeren. Daarbij wordt cybercriminaliteit ook steeds doortastender en professioneler aangepakt.
Endpoint security beveiligt (moderne) werkplekken en de toegang tot uw netwerk door middel van endpoint detectie. Zo worden alle endpoints die toegang kunnen krijgen tot uw netwerk beschermd en verkleint het de kans op verlies van, en toegang tot, uw data.
Hoe werkt endpoint security?
Endpoint security is het beveiligen van data en workflows die zijn gekoppeld aan individuele apparaten die verbinding maken met het netwerk. De endpoint protection platforms (EPP) analyseren alle bestanden die het netwerk binnenkomen en gebruiken een cloud-based database om de bestanden te vergelijken met bekende dreigingen. Daarbij breiden ze deze database ook steeds verder uit.
Het EPP geeft systeembeheerders één centrale console. Deze is geïnstalleerd op een netwerk gateway of server en biedt cybersecurity professionals de mogelijkheid om de beveiliging voor elk apparaat op afstand te regelen. De client software is toegewezen aan elk endpoint, wat als SaaS geleverd kan worden of direct op het apparaat geïnstalleerd kan worden.
Zodra de endpoint is geconfigureerd, kan de client software de benodigde updates installeren, inlogpogingen verifiëren en het bedrijfsbeleid toepassen. Daarbij beveiligen EPP’s de endpoints ook door applicaties te white- of blacklisten en door gegevens te versleutelen met een encryptie.
EPP’s zijn beschikbaar als on-premises- of cloud-based-oplossingen. Cloud-based-oplossingen zijn schaalbaarder, wendbaarder en makkelijker te integreren met uw huidige IT-infrastructuur, maar in het geval van strenge compliance regels, moet u wellicht kiezen voor een on-premises- of hybride-oplossing.
Endpoint security componenten
Endpoint securitysoftware omvat in de meeste gevallen deze belangrijke componenten:
- Machine-learningclassificatie om zero-day-bedreigingen bijna realtime te detecteren.
- Geavanceerde antimalware- en antivirus-bescherming om malware op meerdere endpoints en besturingssystemen te detecteren en te corrigeren.
- Proactieve webbeveiliging om veilig browsen op internet te garanderen.
- Gegevensclassificatie en preventie van gegevensverlies om exfiltratie te voorkomen.
- Geïntegreerde firewall om vijandige netwerkaanvallen te blokkeren.
- E-mailgateway om pogingen tot phishing en social engineering tegen uw werknemers te blokkeren.
- Threat forensics die beheerders in staat stellen dreigingen snel te isoleren.
- Bescherming tegen bedreigingen van binnenuit om u te beschermen tegen onbedoelde en kwaadwillende acties.
- Gecentraliseerd platform voor endpointbeheer om de zichtbaarheid te verbeteren en bewerkingen te vereenvoudigen.
- Endpoint-, e-mail- en schijfencryptie om het verlies van data te voorkomen.
Endpoint protection vs. traditionele antivirus
EPP’s en traditionele antivirus-beveiligingssoftware verschillen op een aantal belangrijke punten:
Endpoint security vs. netwerkbeveiliging
Antivirusprogramma’s zijn ontworpen om één enkel endpoint te beschermen. Endpoint security kijkt naar het gehele bedrijfsnetwerk en kan vanaf één locatie alle verbonden apparaten beschermen.
Administratie
Antivirus-oplossingen zijn afhankelijk van de gebruiker om de databases handmatig bij te werken of om updates op een vooraf ingesteld tijdstip toe te staan. EPP’s bieden onderling verbonden beveiliging die het IT- of cybersecurityteam verantwoordelijk maakt voor het beheer van de beveiliging van uw bedrijf.
Bescherming
Traditionele antivirus-oplossingen gebruiken signature-based detectie om virussen te vinden. Dit betekent dat als uw bedrijf het startpunt van de dreiging is, of als gebruikers hun antivirus-programma niet bijgewerkt hebben, u nog steeds risico loopt. Door gebruik te maken van de cloud, worden EPP-oplossingen automatisch up-to-date gehouden. En met het gebruik van gedragsanalyse technologieën, kunnen voorheen niet-geïdentificeerde bedreigingen worden ontdekt op basis van verdacht gedrag.
Endpoint Detection and Response (EDR)
Sommige endpoint securityoplossingen hebben ook een Endpoint Detection and Response (EDR) component. Dit zorgt ervoor dat ook geavanceerdere dreigingen gedetecteerd kunnen worden en dat hier direct toepasselijk op wordt gereageerd. Door de continue monitoring van het gehele netwerk kan een EDR-oplossing meer zichtbaarheid en passende reacties bieden.
Hoe helpt Felton?
Felton biedt een managed security service en helpt u bij het ontwikkelen en vaststellen van uw security beleid. Zo wordt u compleet ontzorgd en kunt u zich met een gerust hart focussen op uw business. Bij Felton kijken we naar de behoeftes van uw bedrijf en kiezen we de meest geschikte vorm van beveiliging. Zo bieden we naast Endpoint Security ook Cloud Security en Network Security aan.
Hierbij kijken we uiteraard naar de gehele keten, want ook identiteitsbeheer en juiste autorisatie processen spelen een belangrijke rol in uw beveiliging. Een werkplek moet uw gebruikers te allen tijde bescherming bieden en potentiële risico’s direct kunnen detecteren.
Meer weten? Download onze Whitepaper ‘Security-as-a-Service, totale ontzorging van het beheer van de IT-beveiliging’.
Bent u klaar om de beveiliging van uw werkplekken serieus aan te pakken? Onze security-experts beantwoorden graag al uw vragen. Neem contact op met info@felton.nl of bel naar 088 – 463 7700 voor meer informatie. We staan u graag te woord met een advies op maat!