Wat is Hybrid Cloud Computing?

Wanneer u de IT-infrastructuur wilt verschuiven naar een cloud omgeving, zijn er verschillende typen waaruit u kunt kiezen. De meest gebruikte zijn public cloud, private cloud en de combinatievorm hybrid cloud. Maar vorm welke past het best bij uw wensen? Om uit te leggen wat hybrid cloud is, moeten we eerst uitleggen wat private- en public cloud is.

 

Wat is Private Cloud?

Bij private cloud maakt uw organisatie als enige gebruik van cloud computing resources. De private cloud bevindt zich vaak fysiek in lokale datacenters. Alle diensten en de infrastructuur resources, zoals hardware en software, blijven vaak in eigen beheer en/of zijn uitbesteed aan een beheerpartij. Zo kunt u een hoger niveau van controle en privacy uitoefenen op uw omgeving. De private cloud wordt vaak gebruikt door organisaties die specifieke wensen hebben voor hun infrastructuur en security beleid. Daarnaast kunnen de kosten voor een private cloud aanzienlijk lager uitvallen van de kosten voor een public cloud. 

Lees meer over de private cloud van Felton.

Wat is Public Cloud?

Public cloud is de meest gebruikte vorm van cloud computing. Hierbij worden de resources, zoals opslag en servers, van een derde partij gebruikt via het internet. Bij public cloud blijft deze cloud serviceprovider eigenaar van zowel de resources als de hardware, software en ondersteunende infrastructuur én houden zij deze ook in eigen beheer. Zo heeft u zelf geen omkijken meer naar het onderhoud. Updates en upgrades worden voor u door de serviceprovider uitgevoerd.

In een public cloud maakt u samen met andere afnemers gebruik van dezelfde cloud resources, die u kunt bereiken via een webbrowser. Vaak wordt de public cloud aangeboden als een IaaS-oplossing (Infrastructure as a Service) en wordt het gebruikt voor online maildiensten, office programma’s en opslag. Voorbeelden van (IaaS) public cloud providers zijn Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud.

Amazon app op telefoon

Wat is Hybrid Cloud?

Een hybrid cloud oplossing combineert de infrastructuur van on-premise of private cloud met die van de public cloud. Vaak wordt er gebruikgemaakt van een IaaS-platform en een private cloud en heeft u toegang tot een privé netwerk. Zo worden LAN’s (Local Area Networks) en WAN’s (Wide Area Networks) gecombineerd. Met hybrid cloud kunt u applicaties en data verschuiven tussen de verschillende omgevingen.

 De hybrid cloud is zeer geschikt voor zakelijke doeleinden. Doordat gevoelige en bedrijfskritische data privé gehouden kunnen worden, is het makkelijker om te voldoen aan de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Daarnaast is het uitermate geschikt om eventuele investeringen in bestaande on-premise technologie te maximaliseren en problemen met snelheid aan te pakken. Zo kunt u met hybrid cloud voor bepaalde data en applicaties 100% uptime realiseren. .

 De meeste bedrijven, die beginnen met het invoeren van een hybrid cloudstrategie, beginnen meestal met een IaaS-oplossing en breiden de functionaliteit daarna uit met een private cloud. Voor een succesvolle adoptie is het nodig dat deze public- en private cloud compatibel zijn met elkaar, zodat ze met elkaar kunnen communiceren.

Voordelen van hybrid cloud

Hybrid cloud heeft vele voordelen. Met hybrid cloud kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk on-premise infrastructuur opschalen naar public cloud, zonder dat een derde partij toegang krijgt tot alle data. Zo kunt u gevoelige data privé houden en andere taken, zoals mail en teksten schrijven, uitvoeren in de public cloud. Wanneer er meer rekenkracht nodig is, kan dankzij de hybrid cloud de on-premise infrastructuur opgeschaald worden naar de public cloud voor het verwerken van deze taken. 

Zo kunt u profiteren van de voordelen van beide typen van cloud computing: de flexibiliteit en innovatie van de public cloud en de security van on-premise of de private cloud. Vooral voor bedrijven die omgaan met persoonlijke gegevens is dit een goede oplossing.

Lees meer over de security diensten van Felton.

Doordat u met hybrid cloud de resources makkelijk kunt opschalen worden grote investeringen in nieuwe hardware overbodig gemaakt. Daarnaast betaalt u alleen voor de resources die u daadwerkelijk gebruikt. Wanneer de vraag naar meer resources tijdelijk hoger is dan anders, betaalt u alleen gedurende deze periode daarvoor. De kosten die komen kijken bij het aanschaffen en onderhouden van nieuwe hardware, software en applicaties zijn hierdoor niet langer nodig.

De voordelen van hybrid cloud op een rijtje:

  • Flexibel: wanneer u extra rekenkracht nodig heeft kunt u gebruik maken van de resources van de public cloud.
  • Kosteneffectief: de mogelijkheid om te kunnen opschalen naar de public cloud maakt de aanschaf van nieuwe hardware, software en applicaties niet langer nodig.
  • Minder onderhoud: doordat het onderhoud van de public cloud gedaan wordt door de cloud serviceprovider heeft u hier geen omkijken naar.
  • Fasering: doordat u met hybride cloud gemakkelijk kunt op- en afschalen kunt u de overstap in fases doen.

Meer privacy: doordat u zelf kiest welke data waar wordt opgeslagen kunt u uw gevoelige data on-premise of in de private cloud bewaren en andere taken uitvoeren in de public cloud.

Waarom kiezen voor een hybrid cloudstrategie?

Met een hybrid cloudstrategie kunt u uitstekend IT-gerelateerde prioriteiten en andere behoeftes van uw organisatie bij elkaar brengen, daarom wordt er ook vaak gekozen voor hybrid cloud. Ten opzichte van public- en private cloud heeft de hybrid cloud duidelijk meer flexibiliteit. Of u die flexibiliteit ook echt nodig heeft, hangt af van de doelen van uw organisatie. Wanneer u moet voldoen aan de AVG, maar wel wilt profiteren van de voordelen van de public cloud, is dit een uitermate geschikte oplossing.

De hybrid cloud kan ook een perfecte oplossing zijn voor bedrijven die al beschikken over een on-premise datacenter of private cloud. Door de resources aan te vullen met die van de public cloud, kan de infrastructuur naar wens meegroeien met de organisatie. Zo worden toekomstige kosten voor nieuwe hardware overbodig gemaakt en betaalt u alleen voor wat u gebruikt.

Ook voor organisaties met schommelingen in de workload, die veel data verwerken of gebruikmaken van verschillende IT-diensten, is de hybrid cloud een goede oplossing. Het gemak waarmee op- en afgeschaald kan worden met de hybrid cloud is hier de grootste reden voor.

Meer weten?

Wilt u weten welk type cloud het best past bij uw wensen? Bij Felton adviseren we merkonafhankelijk de beste opties. Plan een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken. Voor een afspraak kunt u mailen naar info@felton.nl.