De ICT-infrastructuur is de levensader van moderne organisaties, ook als techniek niet of slechts mondjesmaat deel uitmaakt van hun kernbusiness. IT is tegenwoordig een nutsvoorziening, vliegwiel voor innovatie en strategische asset. Een belangrijk kenmerk van moderne informatietechnologie is dat die nooit statisch is, wat ook gevolgen heeft voor uw infrastructuur. Wat zijn de belangrijkste trends op infrastructureel vlak? En hoe ziet de ICT-infrastructuur van de toekomst er eigenlijk uit? Lees er alles over op deze pagina.


Zes trends en ontwikkelingen met betrekking tot IT-infrastructuren

Om meer zicht te krijgen op de ICT-infrastructuur van de toekomst, is het allereerst belangrijk om te kijken naar een aantal belangrijke actuele trends en ontwikkelingen die spelen binnen dit IT-segment. 

1. Remote wordt de standaard

Computing op afstand wordt steeds meer de gangbare norm. Het hybride werken is namelijk een blijvertje. Tegelijkertijd doen zowel medewerkers als klanten steeds meer op mobiele apparaten en is er een groeiende behoefte aan realtime-data. De ICT-infrastructuur van de toekomst zorgt ervoor dat data snel op de gewenste locaties komen en makkelijk verplaatsbaar zijn tussen verschillende cloudomgevingen. De multicloud, die het beste van meerdere publieke en private cloudomgevingen samenbrengt, is het model van de toekomst.

2. Meer snelheid

Omdat applicatielandschappen groter en complexer worden, netwerken steeds meer IoT-apparaten herbergen en databergen blijven groeien, blijft de behoefte aan snellere verbindingen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan hollow fiber, een techniek waar men momenteel hard aan werkt. Door een nog betere verlichting van vezels, is het met de ICT-infrastructuur van de toekomst mogelijk om in een fractie van een seconde meerdere weken aan hd-videobeelden van Amsterdam naar Barcelona te sturen.

3. Groeiende businesswaarde van applicaties

We zien nu al dat de applicatielandschappen van de meeste bedrijven gestaag uitdijen. De infrastructuur van de toekomst maakt het mogelijk om snel klantgerichte applicaties te ontwikkelen die bestaan uit een rijkgeschakeerde lappendeken van verschillende softwarecomponenten. API’s spelen een belangrijke rol binnen de ICT-infrastructuur door applicaties en systemen met elkaar te verbinden.

4. Zelflerende netwerken

Kunstmatige intelligentie (AI) en dataproducerende IoT-apparaten spelen een steeds belangrijkere rol binnen de ICT-infrastructuur. Netwerken worden in toenemende mate zelflerend, waardoor de bandbreedte zich bijvoorbeeld automatisch aanpast aan de boodschap en het type data dat u wilt versturen. 

5. Security wordt steeds belangrijker

Door de groei van het aantal endpoints (waardoor het aanvalsoppervlak toeneemt) en de professionalisering van cybercriminaliteit, drukken geavanceerde veiligheidsoplossingen een steeds belangrijkere stempel op de ICT-infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van een connectiviteitsoplossing als secure SD-WAN, realtime-detectietools of slimme netwerksegmentatie.

Ook de rol van datacenters verandert. Ze worden volgens Eurofiber bijvoorbeeld steeds meer centrale controlepunten met intelligente toepassingen om data op afstand te beheren. Het resultaat is volgens Gartner dat fysieke barrières vervagen en we data steeds vaker aan de randen van netwerken verwerken in plaats van in datacenters of centrale cloudomgevingen. Het datacenter en netwerk zullen in de ICT-infrastructuur van de toekomst meer en meer versmelten. De kans is ook groot dat we in de toekomst gebruikmaken van hypermoderne opslagmedia waarvan we het bestaan nu nog amper kunnen bevroeden.

6. Flexibele IT’ers

De ICT-infraspecialist van de toekomst is niet louter gefocust op een enkel deelspecialisme, maar iemand met een flexibele set aan ICT-vaardigheden. Zo’n dynamisch carrièrepad maakt het makkelijker om medewerkers te roteren zonder dat de kwaliteit van de ICT-infrastructuur hieronder lijdt. Bredere kennis en een beter begrip van de complete ICT-portfolio verhogen de collectieve intelligentie van een organisatie en bereiden medewerkers en teams beter voor op het veelzijdige en agile karakter van de ICT-infrastructuur van de toekomst.

IT infrastructuur

Zoek een managed service provider voor uw IT-infrastructuur: wat levert het op?

Zeker voor bedrijven die niet gespecialiseerd zijn in IT, kan het lastig zijn om een moderne en toekomstbestendige ICT-infrastructuur op te zetten en te managen. Met een goede managed service provider (MSP) zet je de bovengenoemde trends en ontwikkelingen om in concrete oplossingen, en wel op de volgende manieren.

Connectiviteit en snelheid, altijd en overal

MSP’s hebben de oplossingen in huis die garant staan voor snelheid en een uitstekende connectiviteit. Denk bijvoorbeeld aan glasvezel, dark fiber, hollow fiber en technologieën voor snelle en veilige dataoverdracht als SD-WAN. MSP’s leveren connectiviteit en snelheid meestal ook als een dienst die tegen een vast maandbedrag afneembaar is.

Slimme applicaties en platformen

Applicaties en platformen maken steeds vaker gebruik van AI en machine learning om zo een datagedreven werkwijze mogelijk te maken waarmee bedrijven nog beter inspelen op de wensen en behoeften van hun klanten. Omdat moderne applicaties ook met elkaar en met andere systemen communiceren, is het beheren van zo’n applicatielandschap een complexe klus. Een MSP voorziet je van expertise en tools (denk aan slimme API’s) die dit makkelijker maken.

Managed security

Cybercriminaliteit is een professioneel verdienmodel. Dit betekent dat hackers steeds slimmer worden en gebruikmaken van almaar geavanceerdere technieken. Specialistische securitykennis is dan ook een must om continu evoluerende veiligheidsdreigingen het hoofd te kunnen bieden. Managed service providers hebben die expertise vaak in huis en wijzen u de weg naar de beste security-oplossingen en een goed beleid om uw ICT-infrastructuur te beschermen.

Professionele IT-teams voor een vast bedrag

Uw IT-afdeling voorzien van alle professionals die betrokken zijn bij het managen van de ICT-infrastructuur? Een dure en tijdsintensieve klus gezien de krappe IT-arbeidsmarkt. Door te kiezen voor een MSP, maakt u gebruik van de diensten en kennis van diverse infraspecialisten voor een vast maandbedrag dat vele malen lager ligt dan de kosten voor het samenstellen van een in-house team met net zoveel kennis.

Besteed uw IT infrastructuur management uit

Hoe helpt Felton met uw IT-infrastructuur?

Felton is een ervaren (35 jaar in het vak) MSP die gespecialiseerd is in het compleet beheren van ICT-infrastructuren. 

  • Ontwerpen: we gaan met u rond de tafel zitten en ontwerpen de ICT-infrastructuur die optimaal aansluit bij uw wensen, behoeften en organisatie.
  • Realiseren: gebruikmakend van de beste oplossingen (wireless, firewalls, switches, routers, SD-WAN, IaaS en cloudmodellen) van de beste aanbieders (Cisco, HPE Aruba, Fortinet, Microsoft, Dell, Palo Alto en meer) realiseren wij de infrastructuur van de toekomst.
  • Beheren: wij beheren uw complete ICT-infrastructuur. Een stukje ontzorging, waardoor u zich kunt concentreren op uw kernbusiness.
  • Audit: de Felton Infrastructuur Audit brengt de staat van zowel uw security als infrastructuur in kaart. Hier rolt een gedegen advies uit dat toont waar verbetermogelijkheden liggen. 

Meer informatie over IT-infrastructuren

Bent u op zoek naar een partner die u helpt met het creëren van de ICT-infrastructuur van de toekomst? En wilt u weten wat Felton voor uw organisatie kan betekenen? Bel ons dan gerust op +31 (0)88 4637700 of stuur een mail naar info@felton.nl.

Share This