Hybride IT-beheer: Hoge schaalbaarheid en minimale beheerslast
Schaalbaarheid
Een veelgebruikte term in de ICT-sector is schaalbaarheid. Veel ondernemingen zijn vandaag de dag afhankelijk van die schaalbaarheid. Als ze grote projecten binnenhalen, is het soms noodzakelijk om op te schalen in capaciteit. En wanneer orderportefeuille wat kleiner uitvalt dan je zou willen, kun je snijden in de kosten door af te schalen. Vroeger, toen de ondersteunende ICT-oplossingen nog werden gefaciliteerd op basis van hard- en softwarecomponenten en aan te schaffen softwaremodules, was de kostencomponent voor ICT erg lastig te schalen.
Waar andere diensten zoals mobiliteit of inhuur de organisatie veel flexibiliteit boden, raakte ICT hierin achterop. Met de huidige mogelijkheid om hard- en softwarediensten volgens een pay per use-model af te nemen, is dit verleden tijd. Zelfs beheer en onderhoud wordt tegenwoordig in outsourcingsconstructies aangeboden, eveneens met betaling naar gebruik.
Dit concept geeft ondernemers de mogelijkheid om volledig schaalbaar de ICT-kostencomponent te calculeren en in te zetten op het moment dat het echt nodig is. Een belangrijke reden waarom ze steeds vaker kiezen voor een hybride IT-omgeving.
Interne beheerafdeling
Ja, er is veel veranderd. Ook voor de interne beheerafdeling. Waar bedrijven vroeger hun ICT-omgeving (een aantal servers en werkstations, het netwerk en de verbinding naar buiten) vaak in eigen huis hadden, is dat nu anders. Gebruikers hebben een telefoon, laptop of tablet bij zich waar ze de hele dag mee in het systeem werken. De vragen die de beheerafdeling krijgt zijn daarmee groter in aantal, maar bevatten ook meer disciplines – een grotere uitdaging. Veel ondernemers lopen tegen issues aan die ontstaan door gebrek aan resources en kennis. Bovendien: als een omgeving niet werkt en een deel van de functionaliteit als clouddienst wordt afgenomen, kan een verstoring meerdere oorzaken hebben. Wie moet dan waar ingrijpen?
Ook kunnen onderhoudswerkzaamheden een kettingreactie aan verstoringen teweegbrengen. Door een goede samenwerking tussen leverancier(s) en interne omgeving zijn dergelijke verstoringen te voorkomen. Echter, wie neemt hierin het voortouw en wie is eindverantwoordelijke? Een goede analyse is onmisbaar: Uit welke componenten, processen, software en diensten bestaat mijn concept, welke beheerlast hoort daarbij en wie voert dit uit.
Tip: Breng de onderhoudsrisico’s goed in kaart en zorg voor een goede planning. De gehele beheerketen dient betrokken te zijn en je zult één centrale logging moeten aanleggen.
Outsourcing
Een groot voordeel van een outsourcingsconstructie is dat de verantwoordelijkheid van het beheer op één plaats ligt. Outsourcingspartijen hebben van beheren hun specialiteit gemaakt; ze kennen de verschillende processen en bijbehorende oplossingen. Ze werken vanuit een gestandaardiseerde cloud en kunnen hun beheer snel, efficiënt en hoogwaardig aanbieden. Organisaties die een hoge mate van ontzorgen wensen, kiezen daarom steeds vaker voor een goede outsourcingspartner.
Dit was de vierde en laatste blog in de serie Hybride IT-beheer. Deze blogs zijn bedoeld voor iedereen die voornemens is om over te stappen naar een Hybrid IT-concept, of al een Hybrid IT-concept heeft maar zich afvraagt of het (nog) goed past.