Businessdrivers voor de Cloud

Vooral businessleider wordt blij van Cloud

Bij omarming van de Cloud geven meestal IT-gerelateerde overwegingen de doorslag. In de praktijk profiteert vooral de business. De Cloud maakt betere klant- en gebruikerservaringen mogelijk en vormt de basis voor marktgerichte innovatie.

Digitale transformatie geldt nog steeds als de belangrijkste uitdaging voor veel organisaties en hun directies. Het aanbod van nieuwe technologische mogelijkheden (de digitale push) en de steeds veeleisender wordende medewerkers, klanten en consumenten (digitale pull) zorgen in combinatie voor een steeds sneller veranderend speelveld. Modernisering van het IT-landschap is hier in de eerste plaats een middel en geen doel op zichzelf.

Voor directies en hun leiders draait het in de basis om twee dingen. Ten eerste bij blijven bij alle nieuwe digitale ontwikkelingen om snel, effectief en adaptief business innovatie te kunnen realiseren. Minstens zo belangrijk is het op orde brengen en houden van de kern: het fundament van processen en systemen waarop alle klant- en marktgerichte vernieuwing gebouwd kan worden. De Cloud speelt bij het adresseren van deze uitdagingen een cruciale rol.

Naast de IT-functie, die profiteert van een stabielere, veiligere, beter beheersbare en ook kostenefficiëntere infrastructuur, halen CEO, CFO, CCO en andere business verantwoordelijken strategisch voordeel uit de Cloud. Denk aan het eenvoudig koppelen en opschalen van klantgerichte apps, implementatie van sensortechnologie (IoT), realtime-informatievoorziening, frictieloze klantervaringen en optimale ondersteuning van medewerkers – bijvoorbeeld op basis van persona’s.

Alex en Martijn

Stap naar groei

Niettemin spelen IT-leiders een sleutelrol. Het aanpakken van de IT-legacy is een belangrijke eerste stap richting groei op het gebied van omzet, marktaandeel, nieuwe producten en activiteiten. Door vernieuwing van zware traditionele kernapplicaties voor veelal modulaire, Cloudgebaseerde alternatieven wordt het immers veel simpeler om op te schalen, flexibiliteit en aanpasbaarheid te realiseren en data in deze nieuwe omgeving te kunnen ontsluiten.

Daarnaast kunnen in de Cloud-infrastructuur (IaaS) sneller en makkelijker nieuwe zaken worden toegevoegd en geïntegreerd. Van standaard beschikbare applicaties (SaaS) tot door eigen of externe developers zelf ontwikkelde mogelijkheden. Bijvoorbeeld op basis van leidende Cloudplatformen (PaaS). Zo ontstaat een steeds meer modulaire IT-inrichting binnen een dynamisch ecosysteem van Clouds, apps, infrastructuur oplossingen en partners.

Voor alle duidelijkheid: dat lukt niet met in beton gegoten systemen, vastgeroeste structuren, werkwijzen en niet op elkaar aansluitende leveranciers. Dat is de pijn waar veel organisaties mee worstelen. De Cloud is hier een belangrijk deel van de oplossing.

Waardestromen

Organisaties, directies en hun medewerkers moeten beseffen wat ze allemaal kunnen doen wanneer de IT- en datahuishouding op orde zijn. Wanneer alles op elkaar aansluit – inclusief de leveranciers – kun je processen optimaliseren, nieuwe waardestromen creëren en van data informatie maken: de bron van business gerichte inzichten en innovatie.

Bij veel organisaties en hun leiders valt dat laatste ver buiten de scope. Ze zijn immers nog volop bezig met het op orde brengen van de kern: een betere en kostenefficiëntere infrastructuur, een hogere mate van continuïteit door minder uitval van systemen.

Ondertussen wordt de druk vanuit de grote techbedrijven steeds groter. Die gaan qua ontwikkelingen zo ontzettend hard dat CIO’s, CTO’s en andere IT-verantwoordelijken het maar met moeite kunnen bijhouden. Hun adoptie vermogen maar ook de veranderingsbereidheid van de mensen in hun organisatie schiet daarvoor te kort.

Tenzij je de basis belegt bij een Cloudpartner die je meeneemt in deze nieuwe wereld en de link legt met voor de organisatie relevante spelers in het ecosysteem waarin de grote platform spelers, niche-softwareleveranciers en bijvoorbeeld adviseurs op het gebied van adoptie of andere manieren van werken allemaal hun plek hebben. Zo maak je automatisch slagen met zowel IT- als business innovatie en daar wordt uiteindelijk iedereen blij van.

Benieuwd naar de 7 IT- en business afwegingen voor de public of private Cloud? Lees het volgende blog “Keuze voor public of private Cloud overstijgt IT”.

 

Edwin van Korlaar

Edwin van Korlaar

Commercieel Directeur

Stamhuis Groep

Stamhuis Groep over de FeltonCloud

“Als de ICT uitvalt kunnen we onze dagelijkse activiteiten niet langer uitvoeren. De Felton Private Cloud 3.0 speelt een sleutelrol”. 

Wil je weten wat Felton voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem contact op met Felton
Share This