REFERENTIECASE

DPD
Sorteercentrum van DPD

“Een bevlogen partner voor ontzorging van de volledige IT-infrastructuur”. 

Bedrijven als DPD profiteren van het feit dat steeds meer consumenten hun aankopen doen via webwinkels. De pakketvervoerder heeft serieuze expansieplannen, en ging met Felton in zee om die plannen op IT-gebied te verwezenlijken. Michael Radt, (voormalig) Interimmanager Infrastructure Services van DPD, prijst de flexibiliteit en partnermentaliteit van de Amersfoortse dienstverlener, die inmiddels de helft van alle depots voor DPD beheert. “Met een partner als Felton kun je je groeistrategie betrouwbaar realiseren!”

DPD, een naam die je op vele bezorgbusjes in de straat ziet staan. Tegelijk een grote naam in de mondiale logistiek, een crossborder koerier die alles via de weg vervoert en zich de groenste logistieke dienstverlener in Europa mag noemen. In Nederland is DPD, onderdeel van de internationale DPD Group, dé challenger in de markt. Met Oirschot als centrale hub beschikt DPD Nederland momenteel over 11 depots, onder meer in Joure, Tynaarlo, Meppel, Rijssen, Amsterdam (Vijfhuizen), Veenendaal en Maastricht.

hoge eisen

Voor het onlangs gerealiseerde nieuwe depot in Amsterdam Vijfhuizen zocht DPD in 2019 een partner om de IT-infrastructuur op te tuigen. Michael Radt: “Bij de partnerkeuze hebben we niet alleen gekeken naar de projectaanbesteding, maar ook naar potentie voor de toekomst. We zochten een partner die ons ook voor het beheer van andere, bestaande depots van dienst kon zijn.”

In Vijfhuizen ging het om de aanleg van de IT-infrastuctuur, met name het netwerkgedeelte. “Onze depots zijn grote sorteerfabrieken van honderden meters lang. Wij hebben zelf alleen de glasvezelverbinding naar buiten geregeld, verder is alles door Felton gedaan: het kantoornetwerk en het wifi-netwerk in de hal, waar het hele IT-landschap en alle sorteerscanners mee zijn verbonden. Zonder dat netwerk gebeurt er helemaal niets. DPD heeft geen warehouse, dus alle pakjes die er dagelijks in gaan, moeten er ook weer uit, anders loopt het proces vast. IT-continuïteit is daarom voor ons mission critical. De eisen die we aan een IT-partner stellen, zijn dus zeer hoog.”

DPD bus rijdend door een bos

eagerness

De criteria waarop DPD haar partner heeft geselecteerd, waren divers. Eerst werd gekeken naar kwaliteit: dekt het aanbod de vraag? Toen Felton hieraan bleek te voldoen en bovendien nog een aantrekkelijke prijsstelling hanteerde, werd het gesprek met deze gegadigde voortgezet. De getoonde flexibiliteit viel in goede aarde: Felton kon goed meebewegen met de financiering van het project en was dynamisch in de planning. Het zag er allemaal goed uit, aldus Radt. “Wat voor ons de doorslag heeft gegeven is ons referentiebezoek begin 2020 aan een grote klant van Felton, waar de bestaande situatie door Felton in beheer was genomen. De manier waarop het bedrijf zich uitsprak over Felton en hun wijze van samenwerken, nam onze koudwatervrees weg.”

Want, van koudwatervrees was wel degelijk sprake. Radt: “Kiezen voor een geheel nieuwe partij zou enigszins een gok zijn. Felton was in de race met de gedoodverfde favoriet, die ons van haver tot gort kende en waar onze medewerkers vertrouwd mee waren. Felton is heel zorgvuldig en toch voortvarend met deze delicate situatie omgegaan. Dat gaf ons de vertrouwensbasis om het project met hen aan te vliegen. En dat vertrouwen is geen moment beschaamd.”

 Wat Radt in de presentaties van Felton opviel was de eagerness om de deal te winnen. “Deze eagerness is gaandeweg het project gebleven. Vaak zie je dat partijen in hun attitude gaan schuiven zodra de handtekeningen zijn gezet. Het leuke van Felton is dat ze op geen enkel moment zijn verslapt.” Over de prestaties bij de opdracht in Vijfhuizen is hij zeer enthousiast. “We hebben het depot binnen vijf maanden uit de grond gestampt. Hoewel de startdatum een aantal keren werd verzet, heeft Felton als enige partij zijn planning weten vast te houden. Dat een partij in een nieuwe werkrelatie steevast op tijd en professioneel levert, ook nog eens conform de overeengekomen kwaliteitsnormen – dat vind ik een groot mirakel. En dat is ook buiten het IT-domein niet onopgemerkt gebleven: IT lag nu eens níet op het kritieke pad voor oplevering! Met alle stakeholders op elk niveau wisten ze bovendien een goede relatie te ontwikkelen.”

partnerschap

Op basis daarvan was het voor DPD een no-brainer om aansluitend het beheer van Vijfhuizen bij Felton onder te brengen. Tussendoor werd nog “even” een nieuw depot Maastricht opgeleverd in vijf weken. Felton werd gevraagd ook hier de IT-infrastructuur te verzorgen. Radt: “Maastricht moest supersnel worden opgezet, net voor de piekperiode 2020, en dus hebben we het momentum van Vijfhuizen benut om meteen door te schakelen met Felton. Ook in dit project bleken zij flexibel met ons te kunnen meeschakelen.”

 Het snel groeiende DPD zit in fase dat het zijn partnerships voor de toekomst zeer zorgvuldig aan moet gaan. Felton heeft een schaalgrootte die past, stelt Radt. “Als het bij ons helemaal fout gaat, moet onze CEO direct de CEO van de IT-partner kunnen bellen, waarbij ze eerst de zaak oplossen en pas daarna over centjes praten. Partnerschap is voor DPD een sleutelwoord in onze groei. Felton vult partnerschap in zoals wij dat willen: met aandacht voor onze business, met begrip en actiebereidheid. Met zo’n partner kun je je groeistrategie betrouwbaar realiseren!”

“Felton gaf ons de vertrouwensbasis om het project met hen aan te vliegen. En dat vertrouwen is geen moment beschaamd.”

Stel hier een vraag over uw ICT infrastructuur:

Contact formulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Share This